Kurkuma – Térjünk vissza a gyökerekhez!

Manapság újra felfedezzük rég elfeledett vagy “messziről jött” gyógynövényeinket. Egyre többször találkozom az indiai világban igen közkedvelt fűszer egészséget helyreállító célú felhasználásával. A kurkuma valóban nem csak a főzés területén lehet segítségünkre, de egészségünk megőrzésében is.

Mi is az a kurkuma?

A kurkuma főként Kínában és Ázsiában élő, gyömbérfélékhez tartozó növény. Más néven indiai sáfránynak is nevezik. A növény gyökerét használjuk, melynek jellegzetes sárga színe van. Hazájában közkedvelt fűszer- és gyógynövény.

Mi a különbség a kurkuma és a kurkumin között?

A kurkumin nem más, mint a kurkumából készített kivonat, mely olyan hatóanyagot is tartalmaz, mely jótékony hatással lehet szervezetünkre. Ilyen hatóanyag a turmeric, melynek kutatások szerint szerepe lehet a rákmegelőzésben és a gyulladásos folyamatok visszaszorításában.

kurkuma

 

Mire használhatjuk a kurkumát?

Ételein ízesítésén kívül saját szervezetünk támogatására is használhatjuk.

A kurkuma kiegyensúlyozhatja, harmonizálhatja a szervezetet. Legfontosabb jellemzői a tapasztalatok alapján:

  • gyulladáscsökkentő
  • antioxidáns hatású
  • méregtelenít, támogatja a máj regenerációját, az epeműködést
  • vizelethajtó hatású, veseműködést serkentő
  • segíti az egészséges vérkeringést, koleszterinszintet

Ez a növény tehát széles körben alkalmazható, nem véletlen hogy a Távol -keleten is előszeretettel alkalmazzák.

Hogyan hat a kurkuma hatóanyaga a gyulladásos folyamatokra?

A kurkuma hatóanyaga gátolja egy olyan anyag (NF-kappaB) szintjét a szervezetben, mely olyan gének aktivitását  csökkenti, melyek  a sejtosztódást, sejtélettartamot, gyulladáskeltő anyagokat szabályozzák. A különböző vizsgálatok azt mutatják, hogy a zsíros ételek és a feketebors kivonat megnövelik a hatóanyag hasznosulását a szervezetben, amely azért is fontos, mert a kurkumin zsírban oldódó, de nehezen felszívódó anyag.

Hogyan juttassuk be a kurkuma hatóanyagát a szervezetünkbe?

Természetesen a kurkumát fűszerként is alkalmazhatjuk, de ha jobb hatást szeretnénk elérni vagy célzottabban szeretnénk használni valamilyen problémára, akkor célszerű olyan kapszulázott formában fogyasztani, melyben a megfelelő hatóanyagok megfelelő mennyiségben találhatóak meg.

Rádóczi Edina

Természetgyógyász – Fitoterapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés, kezelések

www.biogyogyaszat.hu

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrTovábbi megosztás