Gluténmizéria – gluténérzékenység a gyakorlatban

A napi munkám során egyre többször kerül elő a gluténérzékenység témája. Nem véletlenül, hiszen az állapotfelmérések során szinte minden 10 emberből 8 -at érint ez a probléma. És sokszor olyan tünetek hátterében is a glutén állhat, amit elsősorban nem ezzel hozunk összefüggésbe.

De mi is az a glutén?

A glutén egy fehérje, ami gabonákban fordul elő. A latin gluten – ragasztó – szóból származik. Nem véletlenül. Ez az ugyanis, ami “összeragasztja” a gabonából készült termékeket. Persze mondhatnánk, hogy nagyanyáink is ettek gabonából készült termékeket, kenyeret és nekik nem volt gluténérzékenységük. Az a helyzet, hogy az utóbbi 40 évben a nagyüzemi termelés következtében olyan gabonát termesztenek, amelynek gluténtartalma negyvenszerese a nagyanyáinkénak. Ezt a mennyiséget azonban sokunk szervezete már nem tolerálja.

Mit csinál  glutén a szervezetünkben?

Ha gluténtartalmú élelmiszert fogyasztunk a glutén a gyomorban különböző fehérjékre bomlik. Azonban ezt a fehérjét nem tudjuk jól megemészteni a bélrendszerünkben és lerakódik a bélfalon. Az immunrendszerünk érzékeli a lerakódást és riadót fúj majd támadást indít a vékonybél fala ellen. Ennek a támadásnak az eredménye lehet a hasi fájdalom, hányinger, hasmenés, székrekedés is. A szervezet további gyulladást keltő sejteket bocsát ki az adott területen, itt azonban hosszú távon sérülnek a vékonybél szövetei és a bél fala átjárhatóvá válik. Ezt nevezzük áteresztő bél szindrómának.

what-is-gluten-allergy

Mit okoz, mivel hozható összefüggésbe a glutén?

A glutén elsősorban emésztési problémákat, hasi panaszokat okozhat, de jelentkezhet akár bőrkiütés formájában is. Mivel a glutén olyan fehérjékre bomlik, melyek képesek átjutni a vér-agy gáton, így felfokozott állapotot is tud okozni, hiperaktívak is lehetünk. De okozhat fejfájást, migrént, álmatlanságot, túlsúlyt,  figyelemhiányt és szorongást is.

Hogyan mutatható ki a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység általában vérteszttel kimutatható. Bár én egyre több olyan pácienssel találkozom, akiknél a teszt negatív lett, de a biorezonanciás állapotfelmérés során az látszik, hogy tényleg lehet érzékenységük és a tüneteket is produkálják. Persze a puding próbája az evés. Ilyen esetben 2-3 hetes gluténmentes étkezést szoktam javasolni és ha a tünetek enyhülnek vagy megszűnnek, akkor beigazolódhat a gluténérzékenység.

Megszabadulhatunk a gluténérzékenységtől?

A gluténérzékenységtől meg lehet szabadulni. Megfelelő táplálkozással és a szervezet megfelelő tisztításával, bélflóra helyreállításával és a szervezet egyensúlyának visszaállításával magunk mögött hagyhatjuk a gluténérzékenységet a tüneteivel együtt.

Rádóczi Edina

Természetgyógyász-Fitoterapeuta

Kinesio Tape terapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés, kezelések

Kinesio Tape terápiák

www.biogyogyaszat.hu

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrTovábbi megosztás