Állandó puffadás, teltségérzés – lehet, hogy enzimhiányod van?

Egyre több olyan emberrel találkozom, akinek az emésztési problémái hátterében az enzimhiány áll. Különböző vizsgálatok is igazolták már, hogy a lakosság 80 %-ának olyan enzimek hiányoznak a szervezetéből, melyek létfontosságúak a megfelelő anyagcsere működéshez.

De mégis mik azok az enzimek?

Az enzimek olyan anyagok – biokatalizátorok -, amelyek gyorsítják a szervezetünkben lejátszódó kémiai reakciók sebességét. Enzimek szükségesek a különböző tápanyagok megfelelő lebontásához. Olyan vitaminonkat, ásványi anyagokat szabadítanak fel a táplálékokból, melyek szükségesek a szervezet megfelelő működéséhez.

Perut-buncit1

Miben találhatók enzimek?

Emésztőszerveink maguk is termelnek enzimeket, de ezeket szükséges kívülről is bejuttatni a szervezetbe. Enzimek a nyers zöldségekben – főként a zöld színűekben-, gyümölcsökben találhatóak. Jellemző tulajdonságuk, hogy a 40 celsius fok feletti hőmérséklet megöli ezeket az enzimeket, így, ha ezeket megfőzzük meg is semmisítjük ezeket az értékes anyagokat.

Mit okozhat az enzimhiány?

Az enzimhiányt kezdetben gyakori felfúvódás, majd ismétlődő székrekedés vagy hasmenés jellemzi. Később előfordulhat fogyás, az immunrendszer legyengülése, elhízás, szív- és anyagcsere betegségek, súlyosabb esetben daganatos megbetegedés is.

Sajnos a mai táplálkozásra éppen a kevés nyers zöldség és gyümölcs jellemző, így sokaknak okozhat problémát az emésztőenzimek hiánya.

Mit tehetünk, ha enzimhiányunk van?

Enzimhiány esetén célszerű a napi étrendbe bevezetni a nyers zöldségeket és gyümölcsöket. Nagyobb hiány esetén érdemes olyan emésztőenzim kapszulával pótolni a hiányt, amely tartalmazza az alapvető emésztőenzimeket, mint például az amiláz, proteáz, lipáz, peptidáz, tripsin, kimotripszin, észteráz, nukleáz, elasztáz és kollagénáz.

Rádóczi Edina

Természetgyógyász – Fitoterapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés, kezelések

www.biogyogyaszat.hu

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrTovábbi megosztás